Prirodni lek za psorijazu

Uzrok nastanka psorijaze nije poznat, mada postoje brojne prerpostavke o etiološkim faktorima njenog postanka i razvoja...

Šta je psorijaza?

Psorijaza, (lat. rsoriasis) od grčke reči (grč. ψωρίασις - svrab, šuga) je hronična, trenutno neizlečiva, nezarazna, multifaktorijalna, inflamatorna bolest koje se karakteriše hiperproliferacijom keratinocita u epidermisu kože, i povećanim umnožavanjem epidermalnih ćelija.

Ovu kožnu bolest karakteriše pojava specifičnih mrlja ružičaste boje, prekrivenih belim ljuskicama, primarno lokalizovanih na na trupu, laktovima, kolenima i temenu. Promene se mogu javiti i u vidu malih tačkica razasutih po koži ili u obliku crvenila kože najčešće lokalizovanog u pazušnoj jami, na ženskim polnim organima, preponama, penisu, šakama, stopalima i noktima.

Bolest se skoro podjednako javlja kod osoba oba pola u bilo kom uzrastu, značajno češće kod mlađih osoba do 25. godine života.

Šta je uzrok psorijaze?

Uzrok nastanka psorijaze nije poznat, mada postoje brojne prerpostavke o etiološkim faktorima njenog postanka i razvoja, među kojima su najzanačjniji: životna sredina, genetski i imunološki faktori.

Lečenje psorijaze

Trenutno ne postoji trajan lek za lečenje psorijaze. Međutim postoje mnoge vrste tretmana koje pomažu u kontrolisanju same bolesti i ublažavanju tegoba. Psorijaza se teško leči zbog njene obnovljivosti odnosno relapsa, odnosno perioda u kojima bolest miruje i perioda u kojima se ona iznova javlja.

Iako ne postoji specifičan lek za uspešno lečenje, svrha terapije psorijaze je da uspori brz rast ćelija kože i smanji njenu iritaciju i upalu. Koja vrsta terpija će se propisati zavisi od tipa psorijaze, njene lokalizacije na telu, intenziteta promena, starosti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Tretman sapunom od kozijeg mleka

Nanositi sapun, tj kupati se 1 do 2 puta dnevno u letnjem periodu kada su delovi tela izloženi suncu. Bitno je da odstoji par minuta, pa zatim saprati. Ako je u pitanju lice, noga, ruka ili delovi tela koji se mogu bez tuširanja nakvasiti i isprati, korišćenje može biti dnevno dva tri puta bez i malo muke.

Najteži oblici psorijaze nestaju za 4 meseca redovnog korišćenja, ali ako prestane da se koristi sapun, nakon godinu dana psorijaza se vraća. Ne koristiti nikakve druge sapune, šampone ili kupke.

Sapuni od kozijeg mleka • 100% prirodni • bez hemije

Naručite sapun koji Vam odgovara

Naručite sapun

Ovaj sapun uvek imajte u kući i računajte ga u svakodnevnu namirnicu, jer ko leči psorijazu, uvek mora imati sapun za negu i održavanje lepe kože i tela.

Sapuni od kozijeg mleka • 100% prirodni • bez hemije

Naručite sapun koji Vam odgovara

Naručite sapun